האוכל והמטבח המקומי של סרילנקה הם באמת ייחודיים ומבוססים על המתכונים של העמים ששלטו כאן לאורך הזמן, במיוחד הודים ערבים, פורטוגזים הולנדים. המרכיבים הבסיסיים של כל המזון הם סוגים שונים של ירקות ופירות הגדלים בגנים על האי. יש דבר מוזר במסעדות והוא זמן הכנת מנות האוכל: המקומיים מזמינים את המנות והולכים לסידורים אחרים ורק לאחר זמן מה הם חוזרים לאכול. אחד הכללים, של כללי התנהגות ליד השולחן בסרי לנקה, הוא לא להשתמש בסכין ומזלג, אלא לאכול רק עם הידיים. המקומיים משוכנעים שרק כך ניתן ליהנות מהטעם של האוכל. עוד דבר שלא חסר אף פעם הן הקערות עם מים לשטיפת ידיים, שמביאים אחרי כל מנה. האוכל המסורתי ביותר בסרי לנקה, הוא ללא ספק, האורז עם קארי, שמכינים אותו עם תבלינים המעניקים לו טעם מאד חריף.
לא לשכוח שסרי לנקה היא ארץ של התה אבל תמיד ניתן למצאו פולי קפה ולשתות קפה טוב בבית המילות או בערים.
יחד עם המנות העיקריות מוגשות מנות קטנות, לצד המנות, בצלחות נפרדות. רוב מנות האוכל מורכבות בעיקרי מדגים ופירות ים. לעיתים קרובות המנות מוגשות עם תפוחי אדמה מטוגנים וסלטים שונים. קינוחים וממתקים הם בין המנות האהובות של המקומיים. הקינוח הידוע ביותר הוא Wattalappam (פודינג חלב בטעם קרמל), גבינה מתוקה עם דבש, סירופ דקל מבושל עם סלרי, kavun (פנקייק), aluva (קרם קרמל קשיו אגוזים) ועוד. פירות מכל הסוגים, גדלים בסרי לנקה בכמויות גדולות והם מהווים קינוח ממש טוב. נסהו מלונים, פפאיה, בננות אדומות, מנגו מכל הסוגים.